ANNA JÄRVENPÄÄN VALLOITTAA

Ainolassa Sibeliuksen mielenmaisemissa

Ainola oli säveltäjä Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti 65 vuoden ajan vuodesta 1904 lähtien. Vierailu alkuperäisessä asussaan säilytetyssä Ainolassa ja sen piharakennuksissa on ainutlaatuinen aikamatka viime vuosisadan kotikulttuuriin, musiikkiin ja kuvataiteeseen. Ainolaa ympäröi kaunis puutarha, jossa sijaitsee säveltäjän ja hänen vaimonsa Ainon hauta. Museon lipunmyynnin yhteydessä palvelevat museokauppa ja kahvila Aulis.


Tuusulanjärven alueen retket ja opastukset

Avoinna: 2.5.–30.9. ke-su klo 10-17.

Ainolankatu, Järvenpää

09 287 322

info@ainola.fi (opastusvaraukset)
www.ainola.fi

Vuokraa FatBike tai lähde opastetulle retkelle

Vuokraa ”läskipyörä” eli fatbike omaan käyttöösi tai lähde luontoon oppaan johdolla. Kokenut opas suunnittelee tarpeisiisi sopivan metsälenkin tai vaikka koko päivän retken, joka huipentuu tulisteluun laavulla ja saunomiseen teltta- tai peräkärrysaunassa.

Hinnasto ja varaukset:

www.fatbikevuokraus.com

044 366 6369, jani.kaariainen@kotikone.fi

Frisbeegolfaa Vanhankylänniemessä tai Lemmenlaaksossa, eri tasoiset radat haastavat kokeneemmankin pelaajan taitoja.

Ahola - taiteilijapariskunnan kotimuseo

Kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt asuivat Aholassa vuodesta 1897 lähtien. Miellyttyään alueeseen Juhani Aho houkutteli muita ajan taiteilijoita Tuusulanjärvelle, ja niin koko taiteilijayhteisö sai alkunsa. Aholassa vierailija pääsee sukeltamaan taiteilijapariskunnan elämäntyöhön sekä vuosittain vaihtuvaan kesänäyttelyyn. Lipunmyynnin yhteydessä toimii museokauppa ja kahvipiste.

Avoinna: 1.–30.9. ke–su 10–17

Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää

040 315 2213

ahola@jarvenpaa.fi

www.jarvenpaa.fi/ahola

Kahvila Aulis, Ainola​

Arkkitehti Aulis Blomstedtin suunnittelema talonmiehen asunto on kunnostettu kahvilakäyttöön. Kesäaikaan palveleva kahvila löytyy Ainolan sisääntulon yhteydestä. Kahvila ottaa vastaan ryhmävarauksia kaudelle 2020 sähköpostitse osoitteessa aulis@ainola.fi

Ainolankati, Järvenpää, puh. 044 575 7505 

www.ainola.fi

Pytingin Puoti & Vanhankylän kartanon kahvila

Upea 1800-luvulla rakennettu Vanhakylän kartano on remontoitu vanhaan asuunsa. Kartanon kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta Yläpytingistä löytyy Pytingin Puoti, jossa myydään käsityöläisten valmistamia tuotteita. Tarjolla on työnäytöksiä nykytekniikoin ja perinteisin menetelmin, kädentaidontapahtumia, ullakolla vaihtuvia näyttelyitä. Kartanon Kahvila tuottaa työpajatoimintana kahvila-, kokous-, majoitus- ja virkistyspalveluita ympäri vuoden.


Pieni Satumetsä ja runopolku

Vanhankylänniemessä, Yläpytingin pihamaalla on Pytingin Kädentaitajat ry:n viiden jäsenen rakentama ihastuttava Pieni Satumetsä. Se rakennettiin kanakoppiin, joka jäi tyhjäksi kanojen muuttaessa viereiseen kanalaan. Satumetsä on kopissa lokakuun loppuun asti, sen jälkeen se muuttuu jouluiseksi ihmemaaksi.
Satumetsässä on asukkeina  mm. keijuja, peikkoja, lintuja, kettuja, hiiriä, siilejä… Korkealla oleviin taloihin pääsee narutikkaita tai riippusiltaa pitkin. Hurjat peikot kävelevät riippusillalla ja keinuvat puun oksalla. Alla on vesiputous koskineen, kaarisiltoineen ja sienimättäineen. Keijut, ketut ja siilit hoitavat lapsiaan. Puiden oksilla on lintuja. Vanhasta työkengästä on tehty hiirille kenkätalo. 

Yläpytingin ympärillä kulkee kuvitettu runopolku lapsille – ja aikuisetkin siitä tykkäävät. Runopolulla on kymmenen hauskaa, lautoihin kauniisti maalattua satumaista kuvitusta loruineen.

Stålhanentie 4, Järvenpää

041 525 8479

pytinginpuoti@gmail.com
www.facebook.com/Pytingin-Puoti

 

Kartanon Kahvila

Tuulimyllyntie 24, Järvenpää

Taiteilijakoti Kokkosen yleisöpastukset konserttihetken kera ​

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorin talo tutuksi Sanoin ja Sävelin on isäntäparin opastama kierros Taiteilijakoti Kokkosen pihalla, puutarhassa ja kulttuurimaisemassa huipentuu konserttihetkeen talon ateljeessa.

Yleisötilaisuudet alkavat taiteilijakodin ilmoitustaululta.

Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita eikä lippuja tarvitse varata etukäteen.

Samaan aikaan kierrokselle voi osallistua enintään 40 henkeä.

Pääsymaksu 13 € / hlö tai museokortilla.
Kotikeittiön kakkukahvit 5 € / hlö

Taiteilijakodin oma kauppa on avoinna kierroksen jälkeen.

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorin talo tutuksi Sanoin ja Sävelin 24.-27.9. KE-SU klo 13.00 ja 15.30.

www.villakokkonen.fi

info@villakokkonen.fi   041 432 6166

Järvenpään taidemuseo

Järvenpään taidemuseon monet näyttelyt esittelevät Tuusulanjärven taiteilijoiden elämää ja tuotantoa. Museon kokoelmiin kuuluu merkittävä kokoelma Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin teoksia.

Näyttelyt 2020:

1.3.–30.9. Suviranta – Järnefeltien taiteilijakoti

Avoinna:  syyskuu ke-su klo 10-17 ja marraskuu-joulukuu ke- su 10-17

Kirjastokatu 8, Järvenpää

040 315 3881

taidemuseo@jarvenpaa.fi
www.jarvenpaa.fi/taidemuseo

Vanhankylänniemen luontopolku

Vanhankylänniemen luontopolku on neljä kilometriä pitkä. Opastetun reitin voi kiertää kokonaan tai vaikka kahdessa osassa. Matkan varrella on levähdys- ja näköalapaikkoja sekä uimaranta. Reitti kiertää muun muassa jalopuumetsikön, kalliokedon, muonamiesten talojen, niemen kärjen ja joutomaan yllätyksen kautta. Opasteet alkavat Vanhankylän kartanolta.

Härmän Rati, kauppa ja ravintola

Härmän Rati tarjoaa ravintola- ja juhlapalveluja Järvenpään Vanhankylässä. Arkipäivisin tarjolla on lounasta sekä kesäaikana ja tilauksesta sesongin mukaisia konstailemattomia á la carte -annoksia. Ruoat valmistetaan alusta loppuun käsityönä, tuoreutta ja aitoja makuja kunnioittaen. Kaikista raaka-aineista luomun osuus on yli 80 % ja tavoitteena on 100 % luomuravintola. Majoitustiloina on 8 kahden hengen huonetta.

Luomu-/sekatavarakauppa sijaitsee luomuravintola Härmän Ratin pihapiirissä. Kaupasssa myydään myös Ratin pienpanimotuotteitta.

Avoinna: ma–pe klo 10.30–15

Vähäjärvenkatu 1, Järvenpää

045 156 7666, 050 587 4541

info@harmanrati.fi

www.harmanrati.fi

Jaa lähimatkailuvinkkejä somessa