Kerava - urbaanin kulttuurin nouseva tähti

Kerava on elinvoimainen ja uudistuva kaupunki, joka tarjoaa sekä leppoisaa asumista että rouheaa kulttuuria. Pääkaupunkiseudun pohjoiseen kärkeen kulkee helposti pääradan junalla tai autoillen. Kulttuuritarjonnan kulmakiviä on Keravan monipuolinen kaupunginkirjasto. Taide- ja museokeskus Sinkassa avautui syyskuun alussa naiseuden eri puolia käsittelevä Naisia, naamioita ja villiä luontoa -näyttely. Kerava on tällä hetkellä ajankohtaisempi kuin aikoihin. Paljon huomiota saanut Taiteiden kotitalo on auki syyskuussa viikonloppuisin.

(Taiteen kotitalo, kuva: Sami Lamberg / Kapina Oy)

Kaupungissa on paljon muutakin nähtävää. Keskustasta löytyy second hand -liike Kenkäkingi ja legendaarinen levykauppa Keravan Ääni ja Levy, jonne ostoksille on tultu jopa Brasiliasta asti. Keinukallion kuntoportaat ja uusi upea uimahalli houkuttelevat liikkujia yli kuntarajojen. Lyhyesti sanottuna Keravalla kaikki on lähellä – luonto, palvelut ja hyvän elämän eväät.

Humlebergissä eli Keravan kartanolla toimii puolestaan aktiivinen kestävän elämän yhteisö Jalotus, joka kehittää alueesta kestävän elämän mallialuetta ja oppimisympäristöä, sekä vuoden 2024 asuntomessualueen arjen kiertotaloutta mahdollistavaa kyläkeskusta. Jalotus ylläpitää kahvilan lisäksi muun muassa yhteisöviljelmää, fillariverstasta, kotieläimiä sekä tarjoaa hyvinvointipalveluja, tapahtumia ja kursseja.

Palveleva levykauppa

Kaupungin yksi suosittu levykauppa on Keravan Ääni ja Levy. Hyvän valikoiman omaava ja hyvästä palvelustaan tunnettu kauppa on suosittu alan harrastajien piirissä. Kauppias Jari Tikka pitää tärkeänä, että asiakasta palvellaan ja autetaan ja vaikka keitetään kuppi kahvia ostosreissun yhteydessä.

Liikkeellä on valikoimissaan jopa 50 000 nimikettä varasto mukaanlukien. Keravan Ääni ja Levy julkaisee myös levyjä. Seuraava julkaisu on paikkakuntalaisen Sydänyön rytmi:n toinen albumi Erämaa. Monille konkreettinen käsin hypisteltävä levy onkin se ainoa oikea tapa nauttia hyvästä musiikista

Keravan Ääni ja Levy 

Suosittu Taiteen kotitalo avoinna vielä syyskuussa

Keravalle kesän aikana ennätysyleisöt houkutellut taideprojekti, on antanut purkutuomion saaneelle kerrostalolle uuden elämän. Projektissa 94 ammattitaiteilijaa ja taiteen harrastajaa ovat saaneet vapaat kädet ja loihtineet vanhan asuintalon tilat taideteoksiksi.

“Taiteen kotitalo on yllätyksellinen taiteen elämyspuisto, jossa ei voi koskaan tietää mitä seuraavan oven takana odottaa. Poikkeuksellinen toimintaympäristö on mahdollistanut hyvin kokeilevan otteen taiteen tekemiseen ja annetun taiteellisen vapauden lopputulema on uskoakseni suurimmalle osalle yleisöstä varsin uniikki kokemus”, kertoo projektin ideoinut ja kuratoinut graffititaiteilija Jouni Väänänen.

Taiteen kotitalo

Keinukallion kuntoportailla ladataan kehoa ja mieltä

Keinukallion urheilupuiston 261-askelmaiset kuntoportaat houkuttelevat liikkujia myös Keravan ulkopuolelta. Keinukallio on luonnonläheinen, kaunis ja maastoltaan monipuolinen vapaa-ajanviettopaikka. Urheilupuiston valaistuille kuntoilureiteille tehdään talvisin ladut ja perheet pääsevät pulkkamäkeen. Frisbeegolf-rata on kaikille avoin ja maksuton. Nuotiopaikalla voi liikunnan lomassa grillata vaikka makkarat. Tutustu Keinukallion tarjontaan

Kuva: Sami Lamberg / Kapina Oy

Keravan kaupunginkirjastossa riittää tarjontaa

Leffanäytöksiä, kirjailijavierailuja, konsertteja, taidetta ja kulttuuria sekä lautapelien, roskapihtien ja kesällä jopa grillin lainausmahdollisuus – onko mitään mitä Keravan kirjastossa ei olisi? Kirjasto on nykyisin paljon muutakin kuin kirjavarasto: parhaimmillaan kirjasto toimii kohtauspaikkana ja monipuolisena kulttuurin keskuksena, josta jokainen löytää varmasti jotakin.

Vaikuttava kirjaston puisto vesielementteineen houkuttelee kesäisin kaikenikäisiä viettämään aikaa rennossa kaupunkiympäristössä. Syksyn tullen voi siirtyä sisätiloihin, nauttia kirjallisuudesta, jota on koottu kaikista maailman kolkista ja hörpätä kupin kahvia aulakahviossa. Katso lisää  

(Kuva: Sami Lamberg / Kapina Oy)

Kenkäkingi palvelee vintagen ystäviä

Kenkäkingi kivijalkaliike tarjoaa perinteisiä suutarinpalveluja mutta on myös laaja vintage/second hand -kauppa.  Käsin poimittujen käytettyjen, tarkastettujen ja huollettujen tuotteiden kuten nahkatakkien, laukkujen ja farkkujen lisäksi valikoimasta löytyy myös uutta laadukasta tavaraa.

Kierrätyksen ja kestävän kuluttamisen edistäminen on yritykselle tärkeää ja koko liiketoiminnan ydin. Perheyritys onkin palkittu Keski-Uudenmaan kierrätyspalkinnolla vuonna 2016.
Tutustu kauppaan

Humlebergiin eli Keravan kartanolle ruokkimaan ja rapsuttelemaan kotieläimiä

Kestävän elämän yhteisön Jalotuksen kotieläimet toimittavat tärkeää virkaa, ja ovat osa omavaraistalouttamme sekä luontoyhteystoimintaamme. Tänä esittelypäivänä pääset ohjatusti katsomaan, ruokkimaan sekä hoitamaan kanoja, lampaita ja pupuja aitausten sisällä pienryhmissä. 

Lampaamme pitävät rapsuttelusta, turkin harjauksesta ja halailusta. Kanamme ovat seurallisia sylikanoja ja myös pupumme pitävät silittämisestä. Päivän aikana lampaamme voivat innostua esittelemään taitojaan niille rakennetulla agilityradalla. Voit halutessasi auttaa meitä myös eläintilojen ylläpidossa. 

Ohjatut hetket sunnuntaina 27.9. klo 13.00 – 16.00 välillä puolen tunnin välein.

Osallistumismaksu: 5€ henkilö
(Kuva: Anna Evilä)

Keravan kartanon alue on aktiivinen kiertotalouskeskittymä

Keravan kartano, Humleberg, sijaitsee Keravanjoen rannalla. Keravanjoen varsi on toinen Miljoonan puun talkoiden istutuspaikoista. Nykytaiteen museo Kiasmasta käynnistynyt taiteilija Nina Backmanin ympäristö- ja taideprojekti saapui Keravalle 19.-20.9.2020.

Keravan asuntomessut järjestetään kesällä 2024, jolloin Keravan kartanon ja jokivarren alue uudistuvat perinteitä kunnioittaen. 
(Kuva: Anna Evilä)

Tunnelmallinen Humlebee-kahvila Keravan kartanolla kutsuu nauttimaan

Humlebee on idyllinen kahvila, joka sijaitsee vehreässä pihapiirissä historiallisessa Keravan kartanossa. Kartanon tunnelmallisissa tiloissa voit juoda vasta keitettyä kahvia, nauttia kiireettömästä aamupalasta, herkutella rakkaudella valmistetusta lounaasta ja tavata ystäviäsi rennon päivän merkeissä.

Meiltä nappaat mukaasi eväät töihin tai kakkupalan makeanhimoon.  Juhlit, joogaat, meditoit ja lekottelet nurmikolla. Humlebeessa saa olla sellaisena kuin on, meille jokainen asiakas on arvokas. Menumme on gluteeniton ja vegaaninen.

Humlebee avoinna Lähimatkailupäivillä: to-su klo 11-16 (lounas to-pe).
Sunnuntaina 27.9 Humlebeellä tarjoillaan Sadonkorjuubrunssia kahdessa kattauksessa klo 11 ja klo 13 Lisätiedot ja varaukset


Humlebeesta lisätiedot ja lounasmenu löytyvät 
Instagramissa,  Facebookissa ja nettisivuilla 

Olemme avoinna myös tilauksesta ja tapahtumien aikana. Lämpimästi tervetuloa!

Osallistu ulkoilmaseminaariin - tutustu Humlebergin kestävän elämän alueeseen

Humlebergin eli Keravan kartanon ainutlaatuisesta alueesta muodostuu vuoden 2024 asuntomessujen myötä kestävän elämän asuinalue, jonka keskus on Jalotuksen kehittämä arjen kiertotalouskeskus historiallisessa kartanomiljöössä. Tervetuloa tutustumaan alueeseen ja suunnitelmiin – olisiko tulevaisuuden kotisi meillä? Kierroksella pääset tutustumaan myös Jalotuksen toimintaan ja sen tavoitteisiin.

Seminaarissa kierretään alue puheenvuorojen siivittämänä pienryhmissä. Pienryhmäkierroksia on kahdeksan aikavälillä klo 11 – 17, valitse ilmoittautuessasi parhaiten sinulle sopiva aika. Seminaari on maksuton ja se sisältää kahvitarjoilun.
Ilmoittaudu mukaan ennakkoon tästä linkistä

Keravanjoen kivisilta, kuva: Sami Lamberg / Kapina Oy

Museokeskus Sinkassa helpotusta kulttuurin nälkään

Keravan keskustan taide- ja museokeskus Sinkan syksyn näyttely Naisia, naamioita ja villiä luontoa -näyttely, vie katsojan teatteridiivojen, kissanaisten, pentujaan puolustavien susiemojen ja päälaelleen kääntyneiden satujen maailmaan.

Kerava-kulman pienoisnäyttelyssä taas nähdään, kuinka kaupunki kohoaa veden alta ja saa ensimmäiset asukkaansa. Syksyn luentosarjassa kivikaudesta kuullaan Keravan alueen kivikauden asuinpaikoista, tuon aikaisista esinelöydöistä ja niiden löytäjistä.

Galleria Allissa Elisa Pesosen grafiikkaa

Tuusulalaisen kuvataiteilijan, Elisa Pesosen, teoksia on esillä Keravalla Galleria Allissa 27.9. saakka.

– Kutsun näitä “digitaalisiksi puupiirroksiksi”. Työstän näitä siis samaan tapaan kuin perinteistäkin puupiirrosta, mutta digitaalisesti. Kerroksia, piirtoja, viiltoja. Läpikuultavuutta, erivahvuisia värimassoja. Yllättäviä väriyhdistelmiä; kokeilujen kautta lopputulokseen.

Sarjan teoksia on nähty mm. KREAM Helsingissä, Järvenpää-talossa ja ravintola Huvilassa Järvenpäässä.

Elisa Pesonen: Grafiikkaa
Galleria Alli 15.9.–27.9.2020
Iso-Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, 04200 Kerava
Avoinna: ti–pe klo 12–18, la–su klo 12–16

Keravan kaupunki 

Museokeskus Sinkka

Sinkan teoskuva: Kerttu Horila, Narttu, Emo ja Mirri, 2019. Keramiikka ja akryyli, korkeus n. 80 cm

Keravanjoki, kuva: Sami Lamberg / Kapina Oy

Jaa lähimatkailuvinkkejä somessa