Porvoo - tunnelmallisten hetkien kaupunki

Punaiset ranta-aitat toivottavat matkailijat tervetulleiksi Vanhaan Porvooseen, niin ne ovat tehneet jo 300 vuotta. Alun perin kauppatavaranvarastoina toimineet varasto-aitat ovat edelleen ja vahvasti Porvoon tunnusmerkki, ne tunnetaan koulukirjoista ja ne halutaan nähdä aina uudelleen. Aitoissa on nykyään ravintoloita ja joitain kauppoja, mutta suurin osa on yksityisiä. Aittojen takaa löytyy mukulakivikatujen verkosto jonka varsilta löytyy erivärisissä vanhoissa taloissa sijaitsevia pikku putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita sekä kiinnostavia museoita.

Porvoo on Turun jälkeen Suomen vanhin kaupunki ja sijaitsee vain 50 kilometriä Helsingistä itään. Vanha Porvoo ranta-aittoineen on yksi Suomen valokuvatuimmista kansallismaisemista ja matkailijoiden kestosuosikki.

Sadat tuhannet matkailijat tulevat vuosittain ihastelemaan värikkäitä puutaloja ja kävelemään kapeita mukulakivikatuja pitkin, nauttimaan kahviloiden ja ravintoloiden tarjonnasta, ostoksille suklaakauppoihin ja pikkuputiikkeihin, moni taas rauhoittuu pyöräilemällä kaupunkipyörällä koko jokilaakson kattavassa Kansallisessa kaupunkipuistossa.

Porvoossa ikuistetaan tunnelmallisia hetkiä, joita muistellaan pitkään. Porvooseen ihastutaan ja tänne palataan aina uudelleen. Moni on rakastunut niin, että on muuttanut asumaan Porvooseen, unelmien kotikaupunkiin, jossa asuu yli 50 000 porvoolaista.

Herkkusuille Porvoo on suoranainen unelma ja sana kaupungin ravintola- ja kahvilatarjonnan laadukkuudesta on kiirinyt laajalle. Kahvikakut, lounaan tai päivällisen voi nauttia paitsi historiallisissa puu- tai kivitaloissa, joiden tarina ulottuu aina 1700-luvulle asti, myös nykyaikaisissa, moderniin makuun tyylitellyissä tiloissa.

Paikallisissa keittiöissä loihditaan perinteisiä suomalaisia sekä skandinaavisia ja kansainvälisiä makuelämyksiä huolella valittujen viinien ja oluiden kera.

Kaupunginosassa on noin 550 rakennusta, näistä 250 on asuinrakennuksia ja Vanha Porvoo on 700 ihmisen koti. Mäen päällä Vanhan Porvoon sydämessä näkyy Porvoon Tuomiokirkko. Sen tapahtumarikas historia juontaa  juurensa 1300-luvun vaihteesta. Yksi merkittävimmistä vaiheista on vuonna 1809 kirkossa pidetyt Porvoon valtiopäivät, joista käynnistyi Suomen autonomian aika.

Vuosisatojen saatossa kaunis kirkko on palanut viisi kertaa. Tänä päivänä Vanhaa Porvoota tullaan katsomaan eri puolilta maailmaa – eikä ihme, se on ainutlaatuinen. Vaikka alueella eletään vahvasti nykypäivää, on moni asia sopivasti ennallaan – kaikkein eniten tunnelma!

Porvoo Jazz Festival

Tänä vuonna kahdeksatta kertaa järjestettävä Porvoo Jazz Festival tuo kaupunkiin isoja nimiä sekä kiinnostavia uusia tuttavuuksia jazzin saralta.

Festivaalin keskipisteenä toimii viisi vuotta sitten käyttöön kunnostama vanha leffateatteri Vanha 123, Porvoon Taidehalli sekä Vanha 123:n alakerta 123 Kellari, jonka rosoisen tunnelmalliseen pop up -klubiin jatkot siirtyvät Vanha 123 keikkojen jälkeen.


Ohjelmistossa nähdään matkustusrajoituksista johtuen täysin kotimaisista jazztaitureista. Tuttuja nimiä ovat muun muassa Maria Ylipää ja ystävät, Timo Lassy ja Teppo Mäkynen. Max Zenger Globus,Signe sekä Markus Niittynen Band.

OHJELMA 
PE 25.9. 
Vanha 123: Maz Zenger Globus klo 20:00
Timo Lassy & Teppo Mäkynen klo 21:15
123 Kellari: Maria Ylipää & Ystävät klo 22:30

LA 26.9.
Taidehalli: Kari Ikonen Solo klo 17
Vanha 123: Signe klo 20 Markus Niittynen Band klo 21:15 

123 Kellari Dalindèo klo 22:30 
SU 27.9.
Taidehalli: Antti Lötjönen & Ville Herrala Duo klo 16 

Ohjelma  
Porvoo Jazz Festival pe-su 25.-27.9.
Vanha 123 Kaivokatu 37  B, 06100 Porvoo

Porvoo Jazz Festival

PORVOON OPASTETUT KIERROKSET

Dekkarikierroksella – Murhia Porvoon mitalla
Torstai 24.9.2020 klo 15
Kiehtovalla kierroksella yhdistyy opastettu kaupunkikierros ja kirjallisuus. Miten Porvoo taipuu dekkarin tapahtumien näyttämöksi? Mistä tarina saa alkunsa ja miten se punotaan kirjaksi? Näihin kysymyksiin vastaamisen lisäksi porvoolainen dekkarikierros tarjoaa leppoisaa jännitystä ja
tarinoita fiktiivisistä murhista. Oppaana porvoolaisdekkaristi Jaana Lehtiö.
Lähtöpaikka: Tuomiokirkon kellotapulin luota.
Kesto: noin 1 tunti
Osallistujamäärä: max 15 henkilöä


Kuvataidetta ja karamelleja
Perjantai 25.9.2020 klo 17
Kuvataidetta ja karamelleja -kierroksella kuljetaan pitkin Vanhan Porvoon katuja ja kujia. Kuulemme tarinoita kaupunkia ikuistaneista kuvataiteilijoista ja tutustumme Porvoon herkulliseen historiaan.
Opas: Liini Laes
Lähtöpaikka: Brunbergin myymälän edessä (Välikatu 4)
Opastuksen kesto n. 1 tunti
Osallistujamäärä: max 15 henkilöä

Kävelykierros tunnelmallisessa vanhassa Porvoossa

Lauantai 26.9. klo 13-14:30

Vanhaa Porvoota tullaan katsomaan eri puolilta maailmaa – eikä ihme, se on ainutlaatuinen!

Kävelyopastuksen aikana tutustutaan Vanhan Porvoon monipuoliseen historiaan, keskiaikaisesta kirkosta valtiopäiväaikaisiin rakennuksiin. Katuja ja kujia kävellen kuullaan tarinoita kaupungissa asuneista ja vierailleista mielenkiintoisista henkilöistä ja tutustutaan tunnettuun Tuomiokirkkoon, mikäli seurakunnan toiminta sen sallii.

Kapeita mukulakivikatuja kävellen ihailemme vanhoja värikkäitä puutaloja ja nautimme vanhan ajan tunnelmasta.

Lähtöpaikka: Rihkamakatu 4

Kesto: 1,5 tuntia

Osallistujamäärä: Max. 30 henkilöä.

Taikoja ja tuomioita – tarinallinen aikamatka vanhassa Porvoossa
Lauantaina 26.9.20 klo 15
Kuulemme Porvoon synkistä tapahtumista ja kolkoista ihmiskohtaloista, taikoja ja uskomuksia unohtamatta. Kierrämme kirkon ja kuolleiden kylän, vierailemme entisellä rangaistuspaikalla. Kuka oli Porvoon viimeinen teloitettu? Entä millaiset miehet hautoivat kukonmunaa kainalossa? Tutustu vähemmän tunnettuun Porvoon historiaan! Ihmettele faktoja ja naura uskomuksille. Hämmästy legendoja ja haamuja.
Opas: Ida Lindström
Lähtöpaikka: Tuomiokirkko, eteläinen sisäänkäynti
Kesto: 1 h
Osallistujamäärä: max 15 henkilöä


Vanhan Porvoon elämää ja maisemia vuonna 1899, valokuvaaja Natalia

Linsénin matkassa
Sunnuntai 27.9.2020 klo 15
Tutustumme elämään Porvoon vanhassa kaupungissa vuonna 1899 valokuvaaja Natalia Linsénin taitavien valokuvien avulla. Hän on ikuistanut kaupunkikuviinsa myös entisajan asukkaita, varsinkin lapsia, ja aikakauden yrittäjiä. Missä sijaitsi nahkurin liike, entä dynamiittikauppa? Millä tolalla oli lasten koulunkäynti ja mikä oli Vanhan Raatihuoneen käyttötarkoitus? Kuvista tunnistetaan rakennuksia, joista monet ovat edelleen paikallaan. Natalia Linsénin merkitys Porvoon kulttuurimaiseman ikuistajana 1800–1900 -vuosisadan vaihteessa
on suuri ja opastuksen aikana opimme myös tämän ainutlaatuisen edelläkävijänaisen elämäntarinasta.
Opas: Outi Pekkinen

Lähtöpaikka: Fredrika Runeberginpuisto Osoite Rihkamakatu 8
Kierros päättyy Mannerheiminkadun sillalle.
Kesto: noin 1 tunti
Osallistujamäärä: max 15 henkilöä

Porvoon opastuskierroksille ei ennakkoilmoittautumista. Kierroksille vapaa pääsy, ellei toisin mainita.

Ihastu Porvooseen! 
https://www.visitporvoo.fi/

Porvoon Välikatu 1898, kuva: Natalia Linsén Museovirasto

Jaa lähimatkailuvinkkejä somessa