TOVE JANSSONIN RAKASTETUT HAHMOT Kansallismuseossa

Koe taianomainen matka muumien elämänarvoihin ja filosofiaan

Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75

Kansallismuseo avoinna Lähimatkailupäivien aikana klo 11-18. Lippujen hinnat museon kotisivuilta

Tove Jansson loi Muumit jo 75 vuotta sitten, mutta tarinoiden välittämät arvot – ystävyys, rakkaus, luonnon kunnioittaminen, seikkailunhalu, tasavertaisuus, suvaitsevaisuus, vapaus ja rohkeus – ovat edelleen ajankohtaisia ja puhuttelevia. Kansallismuseossa 14. elokuuta avautuva näyttely on taianomainen matka muumien elämänarvoihin ja filosofiaan.

Rohkeus, rakkaus, vapaus -näyttely antaa tilaa kokea erilaisia tunteita ja pohtia arvojen merkitystä niin itselle kuin yhteiskunnassa. Näyttely on samaan aikaan nostalginen, lohdullinen, ilahduttava. Tove Janssonin kirjojen tapaan kaikenikäisille tarkoitetun näyttelyn voi kokea ja tulkita monin eri tavoin.

Kansallismuseo toteuttaa Rohkeus, rakkaus, vapaus -näyttelyn yhteistyössä Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa. Näyttelyn kuvitus ja sitaatit perustuvat Tove Janssonin alkuperäisiin teoksiin. Taiteellisesta toteutuksesta ja näyttelyarkkitehtuurista vastaa Alexander Reichstein.

ROHKEUS, RAKKAUS, VAPAUS! MUUMIT 75 -NÄYTTELY SUOMEN KANSALLISMUSEOSSA 28.2.2021 SAAKKA

OPASTUKSET

Tutustu näyttelyyn avoimella johdannolla, tilattavalla opastuksella tai äänioppaan kanssa!

Johdanto näyttelyyn Rohkeus, rakkaus, vapaus!

Muumit ovat paitsi lasten rakastamia piirroshahmoja myös filosofinen näkökulma ihmisyyteen. Muumien maailma tarjoaa aikuisille paljon pohdittavaa rohkeudesta, rakkaudesta ja vapaudesta.

Kaikille avoimet johdannot näyttelyyn museon Auditoriossa sunnuntaisin klo 12 ja klo 13.
Johdanto on suomeksi joka sunnuntai klo 13 ja parittomilla viikoilla ruotsiksi klo 12 ja parillisilla viikoilla englanniksi klo 12.

Johdannon kesto on 20 min. Maksimiosallistujamäärä 50 henkeä koronavirustilanteen edellyttämien turvallisuustoimien vuoksi. Johdanto on tilattavissa erillismaksusta kokousryhmille kokouspäivän oheen.


Asiantuntijan kanssa -ääniopas

Ota asiantuntija mukaan näyttelyyn kuulokkeiden kautta! Muumi-asiantuntija Sirke Happonen kertoo oppaassa lempiteemojaan muumeista ja kiehtovia yksityiskohtia Tove Janssonin työstä. Lainaa audioguide-laite näyttelyyn museon Keskihallista.


Tilausopastus aikuisryhmille

Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75
Muumien maailma tarjoaa paljon pohdittavaa ihmisyydestä ja suomalaisen yhteiskunnan arvoista.
Ryhmäkoko max. 25 hlö. Kesto 30 min.


Tilausopastukset opetusryhmille

Rohkeutta etsimässä – toiminnallinen opastus

Miten rohkeus, vapaus ja suvaitsevaisuus näkyvät muumitarinoissa, entä yhteiskunnassamme? Toiminnallisella opastuksella tutustutaan Tove Janssonien luomien muumitarinoiden historiaan ja tarinoiden välittämiin arvoihin. Opastus soveltuu sekä varhaiskasvatus- että perusopetusryhmille.

Ryhmäkoko max 25 hlö. Kesto 60 min.

Omatoiminen ryhmävierailu näyttelyyn

Muuminäyttelyyn voi tutustua ilman tilausopastusta opettajan johdolla museon aukioloaikoina. Omatoiminen vierailu pitää varata etukäteen. Näyttelyn kävijämäärä on koronavirustilanteen vuoksi rajoitettu, joten ryhmäkoko on max. 25 hlö ja vierailuaika 30 min / ryhmä. Oppilasryhmät opettajineen pääsevät maksutta sisään museoon.

Omatoimiverstas museon kolmannessa kerroksessa

Omatoimiverstas haastaa pohtimaan sinulle tärkeitä asioita. Tule ja luo omannäköinen kuvainstallaatio ja ota kantaa kylttipajassa. Istahda pallotuoliin, anna ajatusten lentää – tai tule vain hetkeksi hengähtämään Kansallismuseon kolmanteen kerrokseen

Varaa näyttelyyn yksityinen opastettu kierros.

https://www.kansallismuseo.fi/

TAPAHTUMAT

Lukupiirin syksyssä Tove Jansson ja muumiteokset

Syksyllä lukupiirin keskusteluissa ovat muumiteokset sekä niiden välittämät arvot ja filosofia. Tule mukaan Kansallismuseon lukupiiriin lukemaan ja keskustelemaan kahvikupillisen äärellä.

Kokoontumiset kuukauden toisena lauantaina klo 15–16.30 (12.9., 10.10., 14.11. ja 12.12.).

Katso kirjalista: www.kansallismuseo.fi > Tapahtumat > Lukupiiri syyskuussa.
Tapahtuma on ilmainen, ei ennakkoilmoittautumista. Näyttelyyn vain museon pääsylipulla.


Äärellä: Rohkeudesta, rakkaudesta, vapaudesta

Kolmiosaisessa keskustelusarjassa puhutaan suoraan ja surutta rohkeudesta, rakkaudesta ja vapaudesta. Saako Suomessa rakastaa, milloin tarkoitus pyhittää keinot ja onko viha nykyajan vastine vapaudelle? Rohkeudesta, rakkaudesta, vapaudesta -sarja on kolmen illan kokonaisuus arvopuhetta, maailman muuttamista ja ihmisyyttä. Keskustelun pohjaksi tarjoillaan ajatuksia herättävää esittävää taidetta sekä puhuttelevia alustuksia. Illat päättää Erätauko-säätiön fasilitoima yhteiskunnallinen keskustelu, jolla on yksi tavoite: lisätä ymmärrystä itsestä, muista ja maailmasta. Tapahtuma museon pääsymaksulla.


Äärellä: Rohkeudesta
ke 30.9. klo 15-17.30

Yhtäläinen äänioikeus, työntekijöiden asema, tasa-arvoinen oikeus avioliittoon tai Suomen valtion itsenäisyys – Suomea sellaisena kuin sen tunnemme, ei olisi olemassa ilman rohkeita, visionäärisiä, päättäväisiä ja ajoittain sovinnaisuuden rajoja koetelleita suomalaisia aktivisteja.

Mikä on ollut aktivismin rooli Suomen kansallisessa tarinassa? Milloin tarkoitus pyhittää keinot? Millaista rohkeutta yksittäiseltä aktivistilta vaaditaan ja miten maailmaa ylipäätään muutetaan?

Illan aikana ääneen pääsee aktivisti Petra Laiti, runoilija Laura Eklund Nhaga, presidentti Tarja Halonen – sekä juuri sinä!

Sukupuoli ja seksuaalisuus muumitarinoissa sekä Tove Janssonin elämässä
ke 9.9. klo 13–14

Millaisia ovat Muumilaakson sukupuoliroolit ja mikä on Mymmeli-nimen yhteys seksiin? Miten seksuaalisuuteen liittyvät teemat näyttäytyvät muumitarinoissa ja millaista oli elää avoimesti homoseksuaalisena naisena aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli laitonta?

Moomin Charactersin tuottaja Nanette Forsström luennoi aiheesta ja näyttää kuvia Tove Janssonin elämän varrelta ke 9.9. klo 13-14 Kansallismuseon Auditoriossa, osana Helsinki Pride -viikon ohjelmaa.

TOVE: Rohkea, rakas, vapaa -näytös ja keskustelu
su 13.9. klo 15

Tove Janssonin elämä ja taide ovat jättäneet pysyvän jäljen suomalaiseen kulttuuriperintöön. Monet meistä ovat kasvaneet muumien taianomaisen maailman ja puhuttelevan elämänfilosofian ympäröiminä. Mutta millainen oli Tove Janssonin elämä 1940–50-luvun Suomessa? Mitä Toven omista arvoista ja maailmankatsomuksesta on löydettävissä muumitarinoista?

Kansallismuseon Auditoriossa sunnuntaina 13.9. klo 15 järjestettävässä näytöksessä kurkistetaan lokakuussa ensi-iltansa elokuvateattereissa saavan TOVE-elokuvan kulisseihin ja Toven arkeen. Näytöksessä esitetään ensi kertaa TOVE-elokuvan making of -dokumentti ja kohtauksia Zaida Bergrothin ohjaamasta TOVE-elokuvasta. Dokumentti kestää 30 minuuttia ja se on tekstitetty englanniksi.

Näytöksen jälkeen paikalla keskustelemassa ovat ohjaaja Zaida Bergroth, Tove Janssonia elokuvassa näyttelevä Alma Pöysti sekä muumeja tutkinut filosofian tohtori Sirke Happonen.

TOVE-elokuva elokuvateattereissa 2.10.2020 alkaen.


Tutustu näyttelyn yleisöohjelmaan työpajoineen ja tapahtumineen
täällä

https://www.kansallismuseo.fi/ 

#muumitkansallismuseossa #rohkeusrakkausvapaus

Jaa lähimatkailuvinkkejä somessa