tuusulaSSA RIITTÄÄ nähtävää, TEKEMISTÄ JA KOKEMISTA

FJÄLLBON PUISTO

Tuusulan rantatien nähtävyyksien lähettyvillä sijaitseva kaunis Fjällbon puistoalue on suosittu virkistyalue Tuusulanjärven rannalla. Fjällbo löytyy Aleksis Kiven kuolinmökin ja Erkkolan yhteisen pysäköintialueen läheisyydestä. Puistossa sijaitsi aikoinaan vanha huvila, josta muistona on viehättävä vanha huvimaja ja järvenrantaan johtavat kiviportaat.

Puiston rantakallioilta ja rannan kävelypoluilla voi nauttia luonnon rauhasta ja kauniista järvimaisemista. Vastarannalla sijaitsee Sarvikallion virkistysalue. Polun varsilta löytyy myös penkkejä ja nuotiopaikka. Puiston paikoitusalueen lähellä on uudistettu leikkipuisto leikkimökkeineen.

Aleksis Kiven kuja, Tuusula

RISTEILE TUUSULANJÄRVELLÄ

Aurinkolautat MS Venny ja MS Aino vievät tarinallisille kulttuuriristeilyille Tuusulanjärvelle. Risteilyillä kuullaan musiikkia, runoja ja kokeneiden oppaiden kertomia tarinoita alueen historiasta, kulttuurikohteista ja Tuusulanjärvellä vaikuttaneiden taiteilijoiden elämästä. Polkupyörällä liikkuvien on mahdollista ottaa polkupyörä kyytiin veneeseen.

Voit myös vuokrata kajakin, soutuveneen tai isommalla porukalla jopa kirkkoveneen (min. 6 henkilöä). Tuusulanjärvellä on lähes 400 vuotinen kirkkoveneperinne.

Lisätiedot ja varaukset osoitteessa Sportuna.fi 

SEITSEMÄN VELJEKSEN VAELLUSREITTI

Seitsemän veljeksen vaellusreitti on 90 kilometrin pituinen patikkareitti Helsingistä Tuusulan kautta Hyvinkäälle. Taival kulkee kirjailija Aleksis Kiveen ja Seitsemän veljestä -romaaniin liittyvien kohteiden kautta niin metsäluonnossa kuin asutuksen lomassa.

Reitillä voi tehdä lyhyitä päiväretkiä tai monen päivän patikan; sen varrelta löytyvät taukopaikat sekä ruokailu-, peseytymis- ja majoituspalvelut. Osa vaellusreitistä soveltuu myös hiihtoon ja pyöräilyyn. 

Tuusulassa reitti kulkee Ruotsinkylän tutkimusmetsän metsäpolkuja ja johtaa Tuusulanjoen jokilaakson ja Lahelan pyöräteiden kautta Nahkelan kulttuurimaisemaan. Osuus on pituudeltaan noin 15 kilometriä.

Älypuhelimissa toimiva Citynomadi-mobiiliopastus esittelee alueen luontoa, historiaa, henkilöitä, tapahtumia ja antaa kuntoilu- ja venyttelyohjeita.

Lataa maksuton Citynomadi-sovellus osoitteessa:
https://app.citynomadi.com/

HOTELLI KRAPI, RAVINTOLA KRAPIHOVI JA RAVINTOLA MANKELI

Ravintola Krapihovi vaalii ja luo suomalaista ruokaperinnettä idyllisessä huvilaympäristössä. Kesä- ja tilausravintola Mankelissa palvelee sisätilojen lisäksi patio ja terassi. Ohjelmaa tarjoavat Krapin Paja ja Krapin kesäteatteri. Rauhallisen Hotelli Krapin satavuotias tiilinavetta Krapin puistossa majoittaa vieraat 26 huoneessa. Läheisen Onnelan alueen palvelut ovat olleet osa Krapin kokonaisuutta vuoden 2020 alusta alkaen. Onnelan alue täydentää Krapin palveluita 35 hotellihuoneella, rantasaunoilla ja kokous- ja juhlatiloilla. 

Rantatie 2, Tuusula

09 274 841

myynti@krapi.fi
www.krapi.fi

RAVINTOLA KERHO

Ravintola Kerho on tunnelmallinen lounas- ja illallisravintola upeassa miljöössä vanhalla upseerikerholla Hyrylässä. Ravintola suosii lähitiloilta ja lähialueilta, paikallisilta tuottajilta tulevia raaka-aineita. Ravintola Kerholta löytyy  myös myymälä, kahvila sekä kokous- ja juhlatiloja.

Lounas ma– pe 11–14.30, brunssi la 11–15, à la carte pe–la klo 15 alkaen. 

Tykkitie 1, Tuusula

010 231 2750

info@kerho.fi

www.kerho.fi

HOTELLI GUSTAVELUND & RAVINTOLA INTO

Gustavelund edustaa modernismia puhtaimmillaan. Hotelli tarjoaa majoitustilaa hotellihuoneissa ja kodinomaista hotelliasumista huoneistoissa 170 hengelle. Hotellissa toimii valoisa ravintola Into ja saatavilla on kabinetteja eri kokoisille seurueille. Ravintola tarjoilee aamiaista, brunssia, lounasta ja à la carte -annoksia. Terassilta on kauniit järvimaisemat.

Kirkkotie 36, Tuusula

09 273 751

reception@gustavelund.fi
www.gustavelund.fi

Aleksis Kiven kuolinmökki

Suomen kansalliskirjailijan Aleksis Kiven kuolinmökissä pääsee kokemaan, millaista seudulla oli ennen kuin taiteilijayhteisö asettui asumaan Tuusulanjärven ympäristöön. Mökki kuului Aleksis Kiven veljelle perheineen. Kivi asui siellä vain elämänsä viimeiset kuukaudet vuonna 1872. Pieni mökki pihapiireineen on vaatimattomuudessaan vaikuttava.

Avoinna: 1.9.–10.10. la–su 12–17.

Rantatie, Tuusula

040 314 3471

erkkola@tuusula.fi

www.tuusula.fi/aleksiskivenkuolinmokki

Halosenniemi

Halosenniemi on taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallisromanttinen ateljeekoti. Alkuperäiseen asuunsa entisöity Halosenniemi on nykyisin taidemuseo, joka esittelee Halosen taidetta ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä. Halosenniemessä on monipuolisesti tapahtumia ja näyttelyiden oheisohjelmaa. Sen yhteydessä palvelevat museokauppa ja venevuokraamo.

Näyttelyt 2020:

15.9.–29.11.2020 Metsän siimeksessä – Pekka Halosen maisemamaalauksia

Avoinna: 15.9.–29.11. ti–su 12–17.

Halosenniementie 4-6, Tuusula

040 314 3466, 040 314 3467

halosenniemi@tuusula.fi

www.halosenniemi.fi

TUUSULA - KULTTUURIN NÄLKÄÄN, ELÄMÄN JANOON

Lähde omatoimiretkelle tai kiehtoville opastetuille kierroksille Tuusulanjärven kulttuurimaisemissa. Voit ihastua sen lumoavaan tunnelmaan, kuten monet tunnetut taiteilijat yli sata vuotta sitten. Kulta-ajan taidemaalarit, säveltäjät, kirjailijat ja runoilijat ihastuivat sen luontoon ja asettuivat järven kuvankauniin luonnon äärelle. 

Tuusulanjärven alueen retket ja opastukset

Tutustu lisää Tuusulanjärven alueeseen:
Tuusulan kunta https://www.tuusula.fi/

Tuusulanjärven Matkailuyhdistys  https://www.visittuusulanjarvi.fi/ 

Kuvat:
Kapina Oy/Sami Lamberg
Järvenpään kaupunki
Visit Tuusulanjärvi
Sami Aapro


Jaa lähimatkailuvinkkejä somessa